Konkurrencerafting

SÅDAN KONKURRERER MAN I RAFTING

White water rafting konkurrencer består af 4 forskellige discipliner: Sprint, Head 2 Head, Slalom og Downriver. Der gives point i hver disciplin, som man bliver rangeret efter, og først efter den 4. og sidste disciplin, Downriver, findes en samlet vinder.


Da der kan være stor forskel på vandene i verden, er en disciplin aldrig én specifik længde, fx 500 meter. Det er i stedet sat til et bestemt tidsinterval, fx skal det tage mellem 1-3 minutter at padle Sprint. Tiden tæller i alle discipliner. Læs mere om de forskellige rafting discipliner nedenfor.


Sprint: Som navnet indikerer, gælder det her om at komme hurtigst fra A til B (kort distance). Det skal tage mellem 1-3 minutter at palde sprinten. Der er kun én raft på banen af gangen, og man får kun ét forsøg.

Head 2 Head: Dette er en knockout-konkurrence, hvor man er to både på banen af gangen. Her må gerne skulderskubbes, men man må ikke skubbe til den anden raft. Man bliver seatet ift. sin tid i Sprinten. Hvis der fx er 16 hold, mødes 1 og 8, 2 og 9 osv. Head 2 Head er sat til at skulle vare 1-2 minutter. Vinderen af hvert heat går videre til næste runde – her er tiden ikke gældende – indtil man har fundet en vinder. Taberen af hvert heat bliver rangeret ift. hvilken runde, de blev slået ud i, i tillæg til deres tid.

Slalom: Der er én båd på banen af gangen, og man skal forcere 8-14 porte, som hænger over floden. Dette kan både være nedstrøms (grønne) og opstrøms (røde) porte. Opstrømsportene hænger over en eddy, hvor vandet er mere stille. Portene består af to pæle, som hænger 50-100 cm over vandet med 2,5 meter imellem. For at passere en port skal alle atleter sidde i raften, og alle hoveder skal være mellem de to pæle – man skal naturligvis passere porten den rigtige vej :) Passeres porten ikke på denne måde, får holdet en straf på 50 sekunder. Det er meget, da Slalom er sat til at kunne padles på 3-4 minutter. Hvis man rører en port (enten med raften, padlen eller kroppen), får holdet 5 sekunders straf. Hvert hold får 2 forsøg, og det forsøg med bedst tid (inkl. straf) er det gældende.

Downriver: Til tider også kaldt Marathon. Downriver er sat til at skulle vare alt mellem 20-60 minutter. Alt efter forholdende starter man 4-8 rafts samtidig – enten i vandet eller fra siden af floden. Hvis starten går fra siden, skal en person fra hvert hold stå på land og holde raften indtil startfløjtet lyder, hvorefter han/hun hopper i båden til holdkammeraterne, der allerede sidder klar. Hvis det er en rigtig flod, der konkurreres på, padles der fra start til slut i ét stræk. Padles der på en kunstig bane, skal der normalt padles 3-4 runder áf hhv. et stykke med fladt vand, løb med raft (op ad bakke) og white water.

Konkurrencer vi har deltaget i

White water rafting er en actionfyldt ekstremsport, som ikke kun kræver 'guts og guns', men også forpligtelse, mod og viljestyrke. Det er en meget teknisk svær sport, hvor samarbejde og 'teamspirit' er nøgleordene for succes.


Der konkurreres i hhv. 4-mands-raft (R4) og 6-mands-raft (R6).


Konkurrencer i 2018:

April: Euro Cup R4, Wildalpen, Østrig (2. ud af 11)

Juni: Ziyuan Rafting Festival, Kina (7. plads ud af 9 - mix hold med to fra DK hold, en fra DK, en fra NL)

Juli: EM R4, Čunovo, Slovakiet (8. ud af 13)


Konkurrencer 2017:

April: Euro Cup R4, Wildalpen, Østrig (3. og 9. ud af 10)

Maj: EM R6, Mtkvari River, Borjomi, Georgien (8. plads)

Juli: DM R4, Lissfors, Sverige

September: British Open R6, Lee Valley White Water Centre


Konkurrencer 2016:

April: World Cup R4, Wildalpen, Østrig (3. og 4. ud af 13)

Maj:  EM R4, Tacen and Krka River, Slovenien (2. i Slalom og 5. samlet ud af  13)

September:   DM R4, Lissfors, Sveige (1. og 2. ud af 2)

November: VM R4,  Wadi Adventure, Al Ain, UAE (12. ud af 17)


Konkurrencer 2015:

April: Euro Cup R4, Wildalpen, Østrig (2. og 6. ud af 13)

Maj: EM R6, Vrbas, Bosnien-Hercegovina (6. ud af 10)

Juni:  Dujiangyan International Rafting Competition R2, Kina

Juli: Euro Cup R4, Rize, Tyrkiet (5. ud af 6. Padlede kun Downriver pga. skade)

September: DM R4, Sjoa, Norge (1. ud af 1)


Konkurrencer 2014:

April: Euro Cup R4, Wildalpen, Østrig

Juli: EM R4, Čunovo, Slovakiet (12. ud af 13)

September: DM R4, Lissfors, Sverige (1. ud af 1)

Copyright © All Rights Reserved